Vi är utrustade med dentalkirurgiska mikroskop, röntgenapparater, ultraljudapparat allt för att kunna utföra en modern rotfyllning.
Vad är en rotfyllning?
Rotfyllning är en behandling som används ifall man vill reparera, rädda en skadad eller infekterad tand istället för att ta bort den.
Förr i tiden var rotfyllningar ofta smärtsamma, med dagens utveckling av tandvård och lokalbedövning upplevs den inte alls lika smärtsam. Antagligen är det mer smärtsamt och leva med en ond död tand.
Rotfyllning kan kombineras med andra behandlingar som tandimplantat, insättning av bro eller avtagbar partiell tandprotes.
Varför ska jag göra en rotfyllning?
Tänderna har en mjuk kärna som kallas tandmassa. Massan sträcker sig från kronan – den synliga delen av tanden – till spetsen av tandens rot i käkbenet.
Massan innehåller nerver, blodkärl och bindväv. När en tand är knäckt eller har ett djupt hålrum, kan bakterier komma in i massan.
Om du inte behandlar din tand kan den fyllas med massa bakterier som kan orsaka en infektion, eller tandböld (tandabcess). Detta kan i resultera i att du tvingas dra ut den döda tanden.
Symptom kan vara svullnad runt ansiktet och halsen, ett hål i din tand, tandvärk, svullnad i tandköttet eller att du blir temperaturkänslig när du äter något.
Hur går det till vid en rotfyllning?
En rotfyllning görs vanligtvis av en endodontist som är specialiserad på avancerade rotfyllningar eller en allmäntandläkare.
Rotfyllningen kräver vanligtvis ett eller två besök beror på hur skadan ser ut. En del tänder är lite svårare och behandla därav kan det krävas ett besök till.
Först gör vi en tandröntgen så att vi kan bedöma skadans omfattning. Därefter gör vi en lokalbedövning för att kontrollera smärtan. Sedan läggs ett gummiliknande ark som kallas en tanddam i munnen för att hålla tanden ren, skyddad och fri från saliv.
Vi tar sedan bort allt som är infekterat och ser till att tandmassan är helt ren.
Ta bort allt det onda
Efter vi har tagit bort den sjuka massan spolas och rengörs det inuti tandroten ordentligt. Innan vi fyller igen tanden och rötterna ser vi till att det verkligen är rent från all infektion och att det är torrt.
Ibland kan det krävas att man lägger medicin inne i tanden för att säkerställa att infektionen inte kommer fortsätta.
Tanden kan lämnas öppen för att tappas i flera dagar. Om infektionen har spridit sig bortom tanden kan du behöva ett recept på antibiotika.
Om rotfyllningen kräver flera besök placeras en tillfällig fyllning i kronan för att skydda tanden. Så undvik att bita eller tugga på tanden tills den har blivit färdigbehandlad och återställd.
Säkerställa att det är rent
Efter rengöring och torkning är det dags att fylla tandens inre – den tomma massakammaren och rotkanalerna.
Beroende på hur öm du är och hur ont det gör kanske du inte behöver ytterligare anestesimedel för detta steg.
Om du fått en tillfällig fyllning kommer den att tas bort och behandlingen kan fortlöpa.
En tätningspasta och gummiblandning används för att fylla tanden, följt av en tandfyllning för att se till att rotkanalerna är skyddade mot saliv.
Återställning av tanden
Det sista steget i rotfyllningen är att återställa tanden. Eftersom tanden vanligtvis har en stor fyllning eller är försvagad från omfattande förfall, måste den skyddas från framtida skador och återgå till dess normala funktion. Detta görs vanligtvis genom att placera en krona – en realistisk konstgjord tand.
En krona är gjord av guld, porslin eller smält porslin till metall. Kronorna kan tonas för att matcha färgen på dina andra tänder. Ibland måste vi sätta in en metallstolpe i tanden för strukturellt stöd och för att hålla kronan på plats.
Efter din behandling
Efter din rotfyllning bör din återställda tand med den nya kronan fungera helt normalt och se helt okej ut.
Om du sköter din tand- och munhygien på ett bra sätt kan din återställda tand fungera för resten av ditt liv.
De första dagarna efter rotfyllningen kan tanden vara lite känslig och du kan behöva lite bedövning. Om din smärta varar mer än ett par dagar så ska du ta kontakt med din tandläkare eller endodontist för hjälp.